Novinky - Právo | rubrika: SEVERNÍ ČECHY | 18/06/2009

​Podle ředitele Okresní hospodářské komory Martina Procházky je to tím, že firmy jsou úzce spjaté s krizovými odvětvími, hlavně sklářským, bižuterním a automobilovým průmyslem.

„Krachují i firmy z jiných oborů, které jsou na problematická odvětví navázána nepřímo. Třeba cateringové společnosti, jejichž služby využívaly podniky z automobilového průmyslu,“ vysvětlil Procházka.

Podle Pavla Fingera, člena představenstva společnosti CCB – Czech Credit Bureau, která provozuje portál obchodních informací CRIBIS, činila loni míra bankrotu právnických osob v Libereckém kraji okolo 0,63 procenta. „Je to více než průměr ČR, který byl minulý rok 0,4 procenta,“ dodal.

Za prvních pět měsíců letošního roku skončilo v regionu v úpadku dalších 14 firem. Analytici počítají, že v příštích měsících jejich počet vzroste ještě výrazněji, protože celostátní meziroční nárůst bankrotů za první čtvrtletí dosáhl 20 procent. Ještě častěji než firmy krachují podnikatelé. Liberecká hospodářská komora provedla před nedávnem průzkum mezi stovkou malých a středních firem. „S platební neschopností odběratele se setkalo 82 procent z nich a s nesplněním dodávky na straně dodavatele 41 procent společností,“ dodal Procházka. Asi v polovině případů kvůli tomu utrpěly firmy ztrátu a některé se dostaly i do existenčních problémů.

autor: (ČTK, zr)