Novinky - Zpravodajství ČTK| rubrika: Makroekonomika - Jihlavský kraj , 25/06/2009

Počet bankrotujících firem by mohl ještě stoupat, a to i kvůli druhotné platební neschopnosti, odhadl Prchal. Podle jeho zkušenosti teď nezaplacené faktury představují pro některé firmy větší problém než nedostatek zakázek. "Někteří podnikatelé říkají: 'Když neplatí mně, nemohu platit ani já.' Tohle se ale dá vydržet jen určitou dobu," podotkl Prchal. Druhotnou platební neschopnost považuje za velmi rizikovou. "Pamatuji si, že v 90. letech tento problém v České republice byl a byl to důvod pro úpadek mnoha firem," řekl.

Podle údajů komory bylo loni na Vysočině založeno 441 firem, v meziročním porovnání o 14 víc. Zaniklo 107 společností, což bylo také o 14 více než v roce 2007. Zkrachovala jen menší část z nich, ale počty bankrotů od loňského podzimu stoupají.

Do průzkumu komory zaměřeného na platební neschopnost se v kraji zapojilo 80 různě velkých podniků. Jedenáct procent z nich přiznalo, že jim už nesplacené faktury působí vážné existenční problémy, finanční ztráta kvůli tomu vznikla více než polovině dotázaných. Například jedna stavební firma z Jihlavy skončila kvůli tomu, že jí nezaplatil developer, podotkl Prchal.

Podle Prchala je důležité, aby si firmy během současné hospodářské krize své obchodní partnery lépe prověřovaly. Data o podnikatelích v Česku lze získat například v registru Cribis. Je dostupný na internetu a nyní i v sídlech hospodářských komor na Vysočině. Prchal uvedl, že za několik stokorun se tam mohou dostat k potřebným údajům i malé podniky. Informace týkající se třeba najímané stavební firmy nebo budoucího zaměstnavatele může za poplatek dostat i veřejnost.