Praha, 14/02/2008

​„Naše jméno je historicky spojeno zejména s Bankovním a Nebankovním registrem, skutečností však je, že se již několik let věnujeme i řadě jiných aktivit, například hodnocením ekonomické situace obcí, malých a středních podniků či bytových družstev, nebo poskytováním nástrojů pro podporu rozhodování,“ řekl na setkání Petr Kučera, výkonný ředitel společnosti CCB – Czech Credit bureau.

Hlavními novinkami v portfoliu firmy jsou Credit Bureau Score a Fraud Analyser. Credit Bureau Score je ve světě běžně používaný nástroj, který finančním institucím umožňuje zjistit, s jakou pravděpodobností se jejich současný klient nebo nový žadatel o úvěr dostane v následujících 12 měsících do problémů se splácením. Systém, který vychází a byl vyvinut s využitím databáze Bankovního registru klientských informací, byl do ostrého provozu uveden na začátku letošního roku.

„Credit Bureau Score není možné chápat jako nahrazení dosavadních metodik používaných bankami, protože ty se vždy o poskytnutí či neposkytnutí finančních prostředků rozhodují na základě celé řady kritérií. Je jen jedním z těchto kritérií, ke kterému banka může přihlédnout, ale také nemusí,“ vysvětlil Petr Kučera.

Na setkání Credit Burelu users day byl představen i nástroj Fraud Analyser, který díky kontrole v nejrůznějších veřejných i placených databází a sdílení dat mezi uživateli slouží k ověřování totožnosti a odhalování případných podvodníků. „V současné době je k dispozici první verze tohoto nástroje, další se bude testovat již v několika následujících měsících,“ doplnil na setkání Credit Bureau users day Petr Kučera.

Půldenní akce se zúčastnilo 90 odborníků z 39 finančních institucí a kromě zmíněných služeb na ní byly představeny i další aktivity společnosti, jako například iRating či software pro řízení úvěrových produktů. S novými službami navíc přišla společnost jen několik měsíců poté, co vstoupila do úplně nového segmentu poskytování ekonomických i personálních informací o firmách spouštěním portálu www.cribis.cz.