TISKOVÁ ZPRÁVA, 12/11/2013

​Do Nebankovního registru nově vstoupila společnost Caterpillar Financial Services ČR, s.r.o. Připojila se tím k dalším 28 společnostem, které patří mezi nejvýznamnější profesionální leasingové, splátkové a faktoringové instituce využívající data z úvěrových registrů. Tyto společnosti mohou díky údajům nebankovního registru zjistit aktuální výši celkových závazků žadatelů o úvěr i jejich historii splácení a následně posoudit jejich bonitu či riziko nesplácení.

„Jsem rád, že se v dnešní době stále více nebankovních finančních institucí věnuje důkladnému prověření platební morálky svých klientů. Zapojení do Nebankovního registru klientských informací jim umožňuje výrazně zmenšit riziko podnikání. Každý nový člen s sebou přináší navýšení vzájemné informovanosti pro členské leasingové a splátkové společnosti. Registr je také přínosem pro klienty, které může varovat před předlužením či naopak vyzdvihnout jejich pozitivní úvěrovou historii,“ uvedl Jiří Rajl, výkonný ředitel sdružení CNCB – Czech Non-Banking Credit Bureau, z.s.p.o., které Nebankovní registr klientských informací provozuje.

Společnost Caterpillar Financial Services Corporation poskytuje pestrou nabídku financování nákupu specializovaných stavebních strojů a je vlastněna největším celosvětovým výrobcem stavební techniky, společností Caterpillar Inc. „Díky datům z registru očekáváme možnost realisticky zhodnotit schopnost potenciálních klientů splácet řádně své závazky a eliminovat tak riziko spojené s případnými nespolehlivými plátci,“ sdělil Martin Beneš, jednatel společnosti Caterpillar Financial Services ČR, s.r.o.

Nebankovní registr má údaje o více než 2,4 milionu klientů, eviduje více než 97 tisíc právnických osob a v roce 2012 zpracoval 5,7 milionu dotazů. Bankovní registr klientských informací využívá v současné době 25 bank a stavebních spořitelen a celkový počet uživatelů obou registrů je tak nyní 54. Oba registry jsou pozitivními registry, které přináší celkové údaje o platební morálce klientů bank a finančních institucí.