Praha, 21/09/2021

Na konci června letošního roku mělo v Česku úvěr od bank a nebankovních finančních institucí 141 608 živnostníků. Jejich celkový dluh činil 116,4 miliardy korun, z toho nebyly řádně spláceny pouze 2 miliardy, tedy 1,7 %. Své dluhy nezvládalo řádně splácet 6,5 tisíce živnostníků, o 200 (o 3 %) méně než předchozí měsíc. Vyplývá to z údajů Bankovního a Nebankovního registru klientských informací.

Zatímco v květnu své závazky nesplácelo 4,8 % živnostníků s dluhem, v červnu to bylo jen 4,6 %, přičemž snížení počtu nesplácejících dlužníků proběhlo ve všech krajích. Nejmenší podíl ohrožených dlužníků byl ke konci června ve Středočeském kraji (3,8 %) a v Praze (4,1 %). Největší podíl ohrožených dlužníků pak byl naopak v Moravskoslezském kraji (5,8 %) a v Ústeckém kraji (5,5 %).

„V celé České republice skutečně podniká přes 1 milion živnostníků, ke konci června mělo 13 % z nich nějaký úvěr u bank a nebankovních finančních institucí,“ uvádí Jiří Rajl, výkonný ředitel Nebankovního registru klientských informací s tím, že největší podíl živnostníků s dluhem se nachází v Karlovarském kraji, kde má nějakou formu dluhu 16,4 % aktivních živnostníků a v Ústeckém kraji, kde jde o 15,8 % živnostníků. Nejmenší část dlužníků je mezi živnostníky v Praze, a to 8,7 %.

Celkově nejvyšší objem dluhu mají živnostníci ve Středočeském kraji, kteří dluží 16,6 miliardy, a v Praze, kde celková částka činí 14,9 miliardy korun. Nejméně naopak dluží živnostníci v Karlovarském kraji, a to 2,8 miliardy, a Libereckém kraji, kde činí celkový objem 4,7 miliardy. Nejvyšší průměrná částka připadá na živnostníka s dluhem v Jihočeském kraji (954 762 Kč) a na Vysočině (946 640 Kč). Nejméně je to pak v Moravskoslezském kraji (695 577 Kč) a v Karlovarském kraji (716 317 Kč).

Nejvyšší částky dluží živnostníci mezi 35 a 44 lety

„Nejvyšší průměrné částky dluží mladší věková skupina 35-44 let, kde se jedná o průměrnou částku 975 tisíc na dlužníka. Živnostníci mladší než 35 let pak tvoří menší podíly jak na počtu dlužníků, tak na celkovém objemu dluhu. Rovněž průměrné částky dluhu jsou u nich nižší,“ vysvětluje Lenka Novotná, výkonná ředitelka Bankovního registru klientských informací. Zároveň je u mladších věkových skupin znatelná horší platební morálka. Zatímco ve věkové skupině 25-29 let není spláceno 3,7 % jejich celkového dluhu, ve skupině do 24 let jsou to už 4,5 %. Nejlépe je pak na tom věková skupina 35-44 let, kde není spláceno pouze 1,3 % dluhu.