Milán a Boloňa, 14/07/2020

Díky této dohodě budou tyto dvě společnosti nabízet inovativní služby, jejichž cílem je urychlit proces digitální transformace bank, obchodních korporací a finančně technologických firmách související s inovacemi, které na trh přinesla směrnice PSD2.

Milán a Boloňa, 14. července 2020CRIF, globální společnost poskytující služby úvěrové kanceláře, obchodní informace a úvěrová řešení, a SIA, přední evropská technologická společnost v oblasti platebních služeb a infrastruktury, ovládaná společností CDP Equity, podepsaly dohodu o strategickém partnerství, na základě které budou v Itálii a Evropě nabízet pokročilé služby otevřeného bankovnictví.

Cílem dohody je urychlit proces inovací v bankách, obchodních korporacích a finančně technologických firmách v novém digitálním scénáři vyplývajícím mimo jiné z inovací uvedených na trh revidovanou směrnicí o platebních službách na vnitřním trhu (PSD2), zejména pak po udělení příslušného oprávnění přístup k údajům o běžném účtu zákazníka a k platebním příkazům zadaným způsobilými třetími stranami.

Konkrétněji dohoda mezi CRIF a SIA upravuje integraci digitálních nabídek obou společností a zahrnuje komplexní správu uživatelské zkušenosti, plně využívající příležitosti, které otevřené bankovnictví nabízí, i možnost spravovat osobní finance zákazníků s použitím pokročilých řešení pro správu osobních a obchodních financí (PFM a BFM).

Kromě jiných v současnosti používaných nástrojů, jako jsou kreditní karty a digitální peněženky, bude například možné nakupovat v tradičních i digitálních kanálech prostřednictvím služby iniciování plateb (PIS), tj. s možností zahájit platební transakci z běžného účtu zvoleného zákazníkem.

Díky kompletnějšímu a aktualizovanému souboru údajů, jenž zjednodušuje přístup k úvěrům, to fyzickým osobám i podnikům rovněž usnadní vzít si půjčku zcela digitálně.

Kromě toho, že společnosti CRIF a SIA budou italskému a evropskému trhu poskytovat ekosystém služeb s přidanou hodnotou přístupný z jediného trhu a prostřednictvím API, usilují rovněž o vytváření nových případů použití a modelů spolupráce mezi finančními institucemi, obchodními korporacemi a finančně technologickými firmami.

„S potěšením oznamujeme toto partnerství s globálním hráčem, jako je SIA. Velkým přínosem je, že naše dvě společnosti se vzájemně doplňují, a my chceme tuto hodnotu poskytnout našim příslušným zákazníkům i jejich koncovým zákazníkům. Uvědomujeme si, že inovacemi způsobený rychlý vývoj na trhu nám postupem času umožní zlepšit naši integrovanou nabídku tak, abychom dosáhli vyšší úrovně díky stále inovativnějším a výkonnějším digitálním řešením,“ vyjádřil se Carlo Gherardi, generální ředitel CRIF.

„Spolehlivost infrastruktury a transakčních služeb společnosti SIA v odvětví platebních služeb a kvalita informačních služeb společnosti CRIF, kterých si již nyní v Itálii i v zahraničí cení, je vynikajícím spojením, které nám umožňuje obstát v evropské konkurenci a potvrzuje naše vedoucí postavení v oblasti inovací a podpory finančního trhu, a to zejména ve vývoji nových provozních modelů, které otevřené bankovnictví nabízí,“ uvedl Nicola Cordone, generální ředitel SIA.