San Marino, 04/07/2022

- Operace, jejímž cílem je podpořit růst společnosti a její přítomnost na rychle rostoucích trzích, se uzavírá několik měsíců po oznámení počátečního kola financování.
- Mezi investory mimo jiné patří: Abalone Group, PayU, Azimut, CRIF, GNB Swiss Investments AG, Federico Ghizzoni, Gregorio Napoleone, Fabio Nalucci a další vrcholní manažeři.


BKN301, fintech společnost vyvíjející platební služby a funkce Banking-as-a-Service, získala 15 milionů eur v rámci financování série A, a to hned poté, co před několika měsíci uzavřela první kolo. Akvizice zahrnuje zásadní investory a přináší společnosti ocenění ve výši 63 milionů eur. Získaný kapitál poslouží k dalšímu rozvoji technologické infrastruktury otevřené bankovní platformy a podpoří její růst mezi rychle rostoucími trhy jako je Afrika, Střední východ a východní Evropa.


Navýšení kapitálu vedené švýcarským fondem Abalone Group rozšiřuje akcionářskou strukturu BKN301: mezi PayU, předního poskytovatele online platebních služeb působícího na více než 50 rozvíjejících se trzích a součást společnosti Prosus (AEX:PRX), jednoho z největších technologických investorů na světě. K podílu se dále připojuje Azimut Digitech Fund, fond rizikového kapitálu Azimut Libera Impresa vytvořený v rámci partnerství s GELLIFY; CRIF, globální společnost vysoce aktivní na rychle se rozvíjejících trzích, specializující se na úvěrové informace a obchodní informační systémy, analytiku, outsourcing a zpracovatelské služby (jako pokročilá digitální řešení pro rozvoj podnikání a otevřené bankovnictví); GNB Swiss Investments AG, investiční společnost v Curychu. Federico Ghizzoni, prezident investiční banky Rothschild & Co. Italia S.p.A. Fabio Nalucci, generální ředitel a zakladatel společnosti GELLIFY; Gregorio Napoleone, spoluzakladatel a řídící partner fondu soukromého kapitálu Stirling Square Capital Partners v Londýně.


Představenstvo společnosti BKN301 tvoří a řídí její tři zakladatelé: Stiven Muccioli, podnikatel v oblasti digitálních a fintech technologií, zakladatel několika úspěšných startupů, včetně společnosti Ventis a fondu rizikového kapitálu SM Capital; Federico Zambelli Hosmer, CBO, bývalý generální ředitel společnosti PayPal Italia; a Luca Bertozzi, finanční ředitel, bývalý finanční ředitel společnosti Ventis. Novými členy jsou: Elisa Zafferani (prezidentka) za Banca di San Marino S.p.A.; Emanuele Cesarini, ředitel Banca Agricola Commerciale S.p.A.; Pietro Andrea Calandruccio, Abalone Group; Michele Giordani z Azimut Libera Impresa SGR S. p.A.; Enrico Lodi, generální ředitel společnosti CRIF S.p.A.; Antonio M. Perdichizzi, generální ředitel společnosti Mediobanca Corporate and Investment Banking - Banca di Credito Finanziario S.p.A.


Stiven Muccioli, zakladatel a generální ředitel společnosti BKN301, poznamenává: „Uzavření tohoto nového kola s podporou zkušených investorů potvrzuje správnost našeho projektu, který se vždy zaměřoval na rychle rostoucí trhy. Díky tomuto masivnímu uznání budeme prostřednictvím skupiny BKN301 i nadále poskytovat vynikající fintech řešení a integrace do zemí s vysokým rozvojovým potenciálem. Jelikož se vyznačují nízkou úrovní bankovních služeb, mohou významně těžit z přijetí nových bankovních technologií - například digitálních plateb, inovativních blockchainových služeb, kryptoměn a digitálních aktiv.“


Fintech firma prostřednictvím modelu platformy BaaS (Banking-as-a-Service) a digitálních elektronických peněz umožňuje třetím stranám nabízet finanční a platební služby a vydávání tokenů. Cílem společnosti je stát se referenčním operátorem na otevřeném trhu a přeshraničním operátorem v oblasti otevřeného bankovnictví a digitálních plateb a přinášet svá řešení na mezinárodní trhy se silným zaměřením na ty rychle rostoucí (Afrika, Střední východ a východní Evropa). Tyto trhy představují pro mezinárodní operátory zvýšené příležitosti a vyhlídky na růst, protože se vyznačují obyvatelstvem s nízkým průměrným věkem, rychlým demografickým růstem, vysokou penetrací mobilních telefonů a značnou gramotností v oblasti technologií souvisejících s platebními systémy. Také je zde nedostatek inovativních bankovních a finančních řešení.


Díky snadno integrovatelným funkcím umožňuje skupina BKN301 bankovním a finančním realitám urychlit jejich digitální transformaci, zatímco korporacím jakéhokoli odvětví a velikosti rozšířit spektrum působení na finanční služby, rozšířit jejich nabídku, zvýšit ziskovost a posílit jejich pozici.


Činnost BKN301 byla zahájena v březnu 2021 a od té doby získala 20 milionů eur. Zrodila se akvizicí aktiv společnosti T.P@Y, bývalého Payment Institute of the Republic of San Marino, který nyní působí jako jediná platební instituce v zemi a nabízí inovativní služby vydávání, akvizice a související služby elektronických peněz.


Při transakci působily společnosti Orrick a BNM jako právní poradci společnosti BKN301, zatímco kancelář Gianni & Origoni v Bologni prostřednictvím oblasti praxe GOP4Venture a Allen & Overy působily jako poradci investorů.